Vipassana Meditatie

Vipassana of inzichtsmeditatie leert je om helder van geest direct en ongekleurd naar je eigen ervaringen te kijken. Centraal staat het ontwikkelen van achtzaamheid. Aandachtig zijn zonder te oordelen, zonder te analyseren, zonder verwachtingen. Het leert je de gekleurde bril af te zetten en de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn. Ontspannen en leren concentreren zijn hierbij van belang. Op een eenvoudige manier oefen je in direct waarnemen. Gedachten en gevoelens, die je leven misschien vaak bepalen, ga je opmerken. Daardoor kan er ruimte ontstaan in jezelf. Vipassana meditatie leert je in het hier en nu te leven. Het gaat er niet om in trance te raken, of speciale mystieke ervaringen te beleven. Het gaat er ook niet om problemen op te lossen of je af te sluiten van de buitenwereld. Vipassana meditatie geeft een weg aan naar innerlijke vrijheid, mededogen en helder inzicht in zowel jezelf als de wereld om je heen. 

Alle activiteiten, behalve de retraites, vinden plaats bij Dhammadipa in Amsterdam, St. Pieterspoortsteeg 29-1, 1012 HM Amsterdam, tel. 020-6264984.
Zie www.dhammadipa.nl voor meer informatie.

Leren mediteren
Om kennis te maken met meditatie kun je een basiscursus meditatie volgen. Deze wordt een aantal keer per jaar gegeven. Je maakt kennis met de loop- en zitmeditatie, de meditatietechniek en de achtergrond van de vipassana en er is veel gelegenheid om vragen te stellen. Zie www.dhammadipa.nl voor meer informatie.

 
Retraites
Sangha Metta organiseert in Naarden of Vught retraites die een lang weekend, een midweek of langer duren. Als je wat meer tijd wilt besteden aan je meditatie en de gelegenheid wilt hebben om dieper te kunnen gaan in je beoefening,  zijn er tien- of elfdaagse retraites. Eenmaal per jaar is er de winterretraite, die je de kans biedt zo'n drie weken aaneengesloten te mediteren. 

In het Internationaal Theosophisch Centrum te Naarden vinden we een prachtig onderkomen voor de vipassana retraites. De gebouwen liggen midden in het groen op een landgoed, dat met veel liefde verzorgd wordt. Alkohol gebruik, roken en vlees eten is al jaren niet toegestaan en dieren voelen zich veilig omdat er niet op hun gejaagd wordt. De omgeving ademt rust en ruimte. Deze plaats is van oudsher bestemd voor spirituele aktiviteiten en is daarom bijzonder geschikt voor meditatie. Soms organiseren we een retraite op een andere plek, dan staat dit bij de retraite apart vermeld.

 
terug naar boven